Innovaties managen

Hoe geef je leiding aan veranderingen? Hoe kun je innovatie managen? Regelmatig horen we mensen zeggen: ‘innoveren is een creatief proces en dat kun je niet managen’.

De beste ideeën komen vaak naar voren als je niet bewust met het oplossen van je problemen bezig bent. Bijvoorbeeld, als je aan het sporten bent, als je toevallig met iemand in gesprek raakt, als je een congres bezoekt of als je een televisieprogramma bekijkt.
Innovatieprocessen zijn naar hun aard altijd ‘grillig’ en ‘onvoorspelbaar’. Zo kan het zijn dat jouw oplossing niet werkt, waardoor je opnieuw moet gaan nadenken over andere oplossingen. Daarnaast zit de omgeving waarin organisaties opereren vol dynamiek. Dat kun je niet beheersen. Het enige wat je dan kunt doen is verstandig reageren.
Beteor Henk van der Tas

Het gaat om het ‘en-en’

Innovatieprocessen vertonen een bepaalde structuur. Die structuur biedt handvatten om de processen te managen en te besturen. In het managen en besturen van innovaties structureer je wat je kunt structureren en creëer je ruimte voor het onvoorspelbare. Het gaat dus om ‘en-en’: én ‘structureren’ én ‘ruimte voor het onvoorspelbare’.

Durf aan te geven waarom je achter de veranderingen staat

Uit de praktijk blijkt dat het managen van innovatie alleen goed kan als je de veranderingen en innovaties kunt verbinden met je eigen waarden en motieven. Met andere woorden, je moet zelf durven aangeven waarom jij als bestuurder achter de veranderingen staat en waarom je kiest voor een bepaalde innovatie.

De veranderende rol voor de bestuurder

De veranderende rol van de bestuurder bij het implementeren van innovaties kunnen we karakteriseren met drie bewegingen:
  • Van controle en beheersing naar inspiratie en kaders:
    Medewerkers de ruimte geven om creatief te denken en om te gaan met het onvoorspelbare van het implementeren van innovaties.
  • Van hiërarchisch leiderschap naar team-based leiderschap:
    De verantwoordelijkheden voor de implementatie lager in de organisatie leggen. Namelijk in het team waarin alle disciplines aanwezig zijn die je nodig hebt om een implementatie te laten slagen.
  • Van consensus naar deep democracy:
    Bij het implementeren van innovaties moet je veel beslissingen nemen. Het ideaal is als alle neuzen in dezelfde richting staan. In de praktijk beslist vaak de meerderheid en leggen anderen zich daar bij neer. De kern van ‘deep democracy’ is dat de ‘wijsheid van de minderheid’ ook gehonoreerd wordt, waardoor iedereen zich van harte schaart achter de gemaakte afspraken en de implementatie soepel verloopt.

Waarom kies je voor Beteor?

Teamwork is iets van alledag. Toch is er behoefte aan een frisse blik of inspiratie van buiten. De ervaren en pragmatische begeleiders van Beteor helpen je spiegelen en jouw mensen inspireren. Zij begeleiden al meer dan 30 jaar (management)teams met:

Start met het organiseren van teamonderhoud

Neem contact met ons op of bekijk onze diensten en branches. Voor elk vraagstuk staat er een expert voor je klaar. We helpen je graag verder.

In welke werkvelden zijn wij actief?