Zonder stress op vakantie (deel 2) – niksende Nederlanders

play_arrow5 september 2019 play_arrowBlog, Persoonlijke ontwikkeling

Heerlijke vakantie gehad. Geweldige accommodatie met fantastische voorzieningen. Heerlijk bed, goede keuken. Veel dingen te doen. Makkelijk bereikbaar, leuke mensen om me heen. En spotgoedkoop! Het is een nogal exclusief resort met maar twee gasten. Mijn vrouw en ik. Thuis.

Lekker ontspannen de zomer in en uit

Mijn vrouw en ik zijn notoire thuisblijvers. Andere mensen reageren daar vaak verbaasd op. Maar ook met ‘Tjonge, da’s wel lekker ontspannen’. Zelf heb ik een nogal druk hoofd en reizen maakt mijn hoofd niet bepaald rustiger. Thuis heb ik alles wat me ontspant. Toegegeven: omdat ik niet reis maak ik weinig mee. Ik mis het niet en dat is misschien het grote verschil met andere mensen.

Gezocht: ontspanning

Niet iedereen is hetzelfde, dat snap ik. Maar waarin de meeste mensen niet van elkaar verschillen is de behoefte aan herstel na inspanning. Toch leven veel mensen alsof ze die behoefte niet hebben. Na een drukke werkweek zijn ze ’s avonds nog druk met sporten, ze plannen hun weekeinde lekker vol en gaan graag actief op vakantie. Veel mensen denken dat ze zich zo ontspannen. Dat klopt niet.

Stress: normaal en nodig

Drukte en stress zijn de rode draad in het leven van mensen. Toch zullen ze zeggen dat het niet waar is. ‘Ik heb geen stress’ zeggen ze dan. En ze vergissen zich. Stress is het verkeerde woord dat ingeburgerd is geraakt, maar dat eigenlijk betekent: activering. Zonder die activering (vooruit dan: zonder die stress) kom je je bed niet uit. Stresshormonen maken je actief, zorgen voor brandstof en na inspanning voor het aanvullen van je energiereserves. Elke keer dat je inademt, activeer je je stress-systeem en dat is maar goed ook.

De grote vergissing

Moeilijke boeken lezen, gitaar leren spelen, goede gesprekken voeren, eten koken, naar Frankrijk op vakantie: allemaal leuk én belastend. Hoe graag je ook werkt: het is vermoeiend. En we maken een grote vergissing: leuk is niet hetzelfde als ontspannen. We halen die dingen stelselmatig door elkaar. Daarmee blijven we te moe. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen leven op wat ‘compensatoire stress’ wordt genoemd: een truc van je lichaam om je langdurig aan de gang te houden. En waar je dan aan went. Een ander woord ervoor is ‘roofbouw’. De meeste mensen ontkennen het.

Nederlanders niksen niet

In de New York Times stond dat wij Nederlanders het concept ‘niksen’ hebben uitgevonden. Dat is ons geheim tegen stress. Maar wij niksen zelden of nooit. Wij zijn vooral druk met leuke dingen. Onze arbeidsproductiviteit hoort bij de hoogste ter wereld. Wij kennen het spreekwoord ‘van hard werken ga je niet dood’. Als niksen betekent lekker lui met je smartphone op de bank hangen, dan hebben ze het in New York niet begrepen.

Niksen op je werk

We zouden moeten leren om te niksen. Maar dan echt. Daarover gaat mijn volgende blog. Zo, en nou ga ik een tijdje uit het raam zitten staren want ik heb nog veel te doen.

 

De auteur van deze blog: Diem Wolff

Als arbeids- en organisatiepsycholoog en organisatie-adviseur coacht Diem individuen en teams, geeft hij trainingen en workshops, doet hij psychologisch onderzoek en adviseert hij organisaties over de inzet en ontwikkeling van mensen.