Zonder stress op vakantie (deel 4) – weg met de kriebels

play_arrow13 september 2019 play_arrowBlog, Persoonlijke ontwikkeling

Al een tijdje komt er bij mij een jonge vrouw op bezoek. Ze is doodmoe. Ze zoekt haast wanhopig naar oorzaken. De huisarts vindt dat ze een burn-out heeft. Ze steigert bij de gedachte. Aan het werk kan het niet liggen want ze krijgt van haar baas alle ruimte. Vriendinnen geven goede raad. Meer sporten, dingen doen ‘die je leuk vindt’.  Maar ze komt haar bed haast niet uit.

Aan het werk kan het niet liggen

Mijn cliënte gelooft echt dat het niet aan haar werk ligt. Want: ‘burn-out heeft altijd met je werk te maken’. Ik doe een test en interview haar. Ze is wat zoekende in haar baan. Ze heeft een begripvolle baas en de bedrijfsarts denkt ook mee. Haar partner werkt net zoals zij parttime. Drie kinderen, waarvan de jongsten een tweeling. Druk in het verenigingsleven en een kartrekker voor veel activiteiten. De test wijst uit: ernstig overspannen, op het randje van burn-out.

Modern leven – voor sommige mensen dan

Het idee dat overspannenheid en burn-out alleen maar werkgerelateerd zijn is achterhaald. De oorzaak daarvan is uiteindelijk altijd gebrek aan herstel na vermoeidheid. Werk maakt moe, het privéleven ook. Mijn cliënte heeft moeite met deze boodschap. Ze is dol op haar kinderen, ze wilde ze ook heel erg graag. Haar partner is ambitieus en zij ook. Drukke ochtenden, kinderen naar de opvang brengen: iedereen om haar heen doet het. Erkennen dat ze deels verantwoordelijk is voor haar klachten doet haar zichtbaar pijn. Oplossingen liggen niet zomaar voor de hand. Maar de dag dat zij thuis is met de kinderen, is ze ’s avonds zo bekaf, dat ze om acht uur op bed ligt.

Saaaaaai

Geleidelijk aan begint voor mijn cliënte mijn aanpak te werken. Rust, rust en nog eens rust. Hulp van ouders inschakelen, ’s avonds geen gedoe meer, geen afspraken in het weekeinde, stoppen met hard sporten en lekker ontspannen rustig wandelen. Afspraken met haar hardloopgroepje afzeggen. Tijdelijk maar eens niet actief zijn in de carnavalsvereniging. Ze krijgt er tranen van in haar ogen over al die gemiste kansen en ‘het is zó saai!’. Maar na een paar maanden slaapt ze beter en voelt ze zich ’s ochtends steeds beter uitgerust. Na vier maanden praten we over haar leefstijl, een betere balans en haar perfectionisme. Haar partner komt ook een keertje mee praten. Het gaat nu, een jaar later, veel beter. Maar ze vindt het soms wel saai, haar nieuwe leven.

En wat heeft dat nu met vakantie te maken?

Wij krijgen veel prikkels om ons leven leuk te maken. Sociaal aanvaard gedrag betekent vaak: veel willen doen en niks willen missen, in je kracht gaan staan, je passie volgen en je droombaan zoeken. Het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen. En de social media vertellen ons dat we sukkels zijn als wij ook geen geweldig leven hebben. We moeten veel, vakanties en droombanen en passie. Ik word al moe van het idee.

Ja, maar wat heeft dat nou met vakantie te maken?

Ik wil deze serie afsluiten met een pleidooi voor kalmer, bewuster en tevredener leven. Ik wens u toe dat u voortdurend uw grenzen in de gaten houdt. Dat u op tijd stopt met druk doen. Dat u tevredener bent met wat u heeft of doet. Niet omdat ik dat zeg, maar omdat u vanuit uw hart en ziel weet dat het gezonder is.

Dat u geluk en gezondheid in uw eigen achtertuin kunt vinden, als u er naar wilt zoeken.

 

De auteur van deze blog: Diem Wolff

Als arbeids- en organisatiepsycholoog en organisatie-adviseur coacht Diem individuen en teams, geeft hij trainingen en workshops, doet hij psychologisch onderzoek en adviseert hij organisaties over de inzet en ontwikkeling van mensen.