Zonder stress op vakantie (deel 1) – op weg naar het grote genieten

play_arrow8 juli 2019 play_arrowBlog, Persoonlijke ontwikkeling

Het is toch wat. Heb ik net vier weken vakantie gehad, ben ik na mijn eerste werkweek alweer bekaf. En het was zo fijn aan de cote d’azur. Natuurlijk wel druk op de weg, maar dat hoort erbij. Mooie camping. Wel erg heet, dus slapen was af en toe geen pretje. En zo’n camping is toch soms best druk. En de rit naar huis (in één keer, want zonde van de tijd) was eigenlijk toch best lang.

Lekker ontspannen de zomer in

Familie, vrienden, collega’s en klanten: allemaal lijden ze onder de pre-vakantie drukte. Gelukkig lonken er een paar weken vrij en dan: ontspannen en genieten geblazen. Jammer dat het lichaam daar toch wat anders over denkt…

Ontspannen kost tijd

Vergelijk heel druk zijn vlak voor je vakantie met ’s avonds gaan sporten. Wie lukt het om na een paar rondjes in de sportschool meteen goed in te slapen? De adrenaline giert nog door je lichaam en je ligt nog na te stuiteren in je bed. Pas na een uurtje of wat rust lukt het om te gaan slapen.

Is ontspannen wel zo ontspannen?

Ook na een periode van hard werken heeft het lichaam tijd nodig om tot rust te komen. En vakantie is ontspannen, toch? Ja, door Franse dorpjes slenteren, of genieten van het uitzicht in een skilift waarschijnlijk wel. Maar vakantie betekent vaak ook: lange autoritten. Hitte. Niet zo lekker slapen als thuis in je eigen bed. Voortdurend nieuwe indrukken. Opletten of je voor ’s avonds een leuke camping gevonden hebt. En dan heb ik het nog niet eens over die Franse hurk-WC’s…

Herstel is het sleutelwoord

Vakantie is voor veel mensen leuk. Ze zouden al die ervaringen niet willen missen en daar is niks mis mee. Maar leuk is niet per definitie hetzelfde als ontspannen of herstellen. Veel mensen zijn ook in hun vakantie erg actief en de tijd van echt ontspannen en daarmee herstellen van alle vermoeidheid is vaak korter dan je denkt. Kort gezegd: de meeste vakanties zijn leuk maar vermoeiend.

Valse start

Veel mensen leven dus in de illusie dat ze na de vakantie hersteld zijn van alle vermoeienissen. Weer terug op het werk is het contrast met de vakantie trouwens ook nog eens erg groot. En dat is op zich ook weer belastend. De wekker gaat weer en altijd net iets te vroeg. De eerste deadline dient zich weer aan. De mailbox zit weer vol. Maar gelukkig is het over een maand of vier alweer Kerstmis.

Hoe dan wel op vakantie?

Echt uitrusten betekent minder doen. Luieren, lantefanteren, lamballen. In drie etappes rustig naar Spanje rijden. Veel pauze nemen. Voor je tent in een stoel hangen en niks doen. Maar dan ook echt niks doen. Mensen kijken, mijmeren. Maar vooral: op zo’n manier werken dat je voor je vakantie al hersteld bent van alle vermoeienissen van het werk. Daarover gaat mijn volgende blog.

Maar ik ga eerst op vakantie: ik blijf thuis. Fijne vakantie!

 

De auteur van deze blog: Diem Wolff

Als arbeids- en organisatiepsycholoog en organisatie-adviseur coacht Diem individuen en teams, geeft hij trainingen en workshops, doet hij psychologisch onderzoek en adviseert hij organisaties over de inzet en ontwikkeling van mensen.