High Performance Manufacturing

Klanten stellen steeds hogere eisen aan de productie: betere kwaliteit, kortere levertijden, meer flexibiliteit en lagere kosten. Ook willen klanten dat je steeds meer meebeweegt met hun strategie. Als het even kan moet je je klant net ‘voor’ zijn: je moet de verbeteringen gerealiseerd hebben op het moment dat de klant ze nodig heeft. Het gaat om het leveren van excellente prestaties. Het gaat om High Performance Manufacturing.

In de literatuur worden de termen High Performance Manufacturing of World Class Manufacturing gebruikt. What’s in a name? Misschien heeft de eerste term wel de voorkeur omdat daarin expliciet gesproken wordt over het leveren van goede prestaties.

High performance teams

High Performance Manufacturing kun je alleen realiseren als alle aspecten van de productieorganisatie in orde zijn. Als eerste gaat het om de organisatie: de vorming van high performance teams die de integrale verantwoordelijkheid dragen voor een bepaald product of voor een deel van het productieproces. Kernwoorden zijn socio-technisch organiseren, zelfsturende teams en mini-company concept.

Japanse verbetertechnieken

In de tweede plaats gaat het om het toepassen van Japanse verbetertechnieken op alle gebieden van het productieproces: housekeeping (5S), procesbeheersing (SPC), onderhoud (SMI), logistiek (TPT) en kwaliteit (TQC). Lean management en recent ook Quick response manufacturing zijn in deze traditie te plaatsen. Deze technieken floreren in een cultuur waarin continu verbeteren centraal staat.

De beste manier om een cultuur van continu verbeteren te ontwikkelen is de implementatie van multidisciplinaire verbeterteams die de opdracht krijgen om een bepaald aspect van de productie te analyseren, verbeteringen voor te stellen, en deze verbeteringen te implementeren.

Meer weten

Wil je een critical friend om een ‘foto te krijgen’ van jouw positie in High Performance Manufacuring? Dan kunnen wij samen met jouw medewerkers die foto maken! Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek om de mogelijkheden te verkennen.

Neem contact op

Interesse? Bel Henk van der Tas
phone+31 (0) 40 24 64 900

Vanuit onze expertise op het gebied van innovatie, duurzaamheid en circulaire economie, organisatieontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling, reiken wij handvatten aan zodat professionals, teams en organisaties duurzaam kunnen groeien.