Minimaster onderwijs(beleid) en leiderschap

Ben je docent of teamleider en heb je serieuze ambitie je verder te ontwikkelen als leidinggevende? Of ben je schoolleider/bestuurder en zijn er op jouw school docenten, teamleiders, potentials met een serieuze ambitie zich verder te ontwikkelen? De Minimaster onderwijs(beleid) en leiderschap bereidt voor op de leidinggevende functie.

De Minimaster bestaat uit acht masterclasses, aangevuld met twee masterclasses die op basis van actualiteit nader ingevuld worden. Daarnaast maak je in de loop van de master twee opdrachten en sluit het traject af met een praktijkonderzoek op de eigen school. In een zestal netwerkbijeenkomsten na afloop van de Minimaster blijf je elkaar prikkelen en leren van elkaars ervaringen.

Schrijf je in voor de Minimaster

Inhoud van de masterclasses

1. Missie-Visie.
2. Financiering onderwijs.
3. Financieel management non-profit organisaties.
4. Strategisch management.
5. Onderwijskwaliteit.
6. Onderwijsinnovatie.
7. HRM.
8. Leiderschap.

Download het programma van de Minimaster onderwijs(beleid) en leiderschap voor meer informatie.

Tijdens de masterclasses:

 1. krijg je inzicht in de organisatorische aspecten van een onderwijsorganisatie;
 2. verbreed je je kennis op het gebied van o.a. leiderschap, strategisch beleid en onderwijsinnovatie;
 3. bestudeer je relevante literatuur;
 4. ontwikkel je een onderzoekende houding.

Na afloop van de Minimaster ontvang je, als je zowel de twee opdrachten als het praktijkonderzoek voldoende hebt gemaakt, een getuigschrift.

Praktijkonderzoek

Het is als teamleider belangrijk dat je in staat bent resultaten van wetenschappelijk onderzoek te betrekken bij de onderwijsontwikkelingen binnen je eigen team/school. Het helpt daarbij zelf een keer een onderzoek te hebben uitgevoerd. In het tweede jaar van de Minimaster voer je daarom een praktijkonderzoek uit in je eigen school. Ter voorbereiding hierop besteden we aandacht aan de aanpak en de verslaglegging van een praktijkonderzoek.

“De diepgaande praktijkonderzoeken dragen bij aan de onderzoekende cultuur in de school. De school heeft écht iets aan de resultaten.”

Leren van en met elkaar in een professioneel netwerk

Na afronding van de Minimaster blijf je als deelnemer deel uitmaken van het netwerk van de (oud)-deelnemers. Het netwerk wordt gedurende twee jaar ondersteund door de begeleiders van de Minimaster en komt drie keer per jaar bijeen. Doel van het leernetwerk is kennis delen en nieuwe kennis opdoen.

Praktische informatie

Doel

Het leggen van een solide basis van kennis en vaardigheden die onmisbaar zijn voor een leidinggevende in het middenmanagement in het voortgezet onderwijs.

Voor wie

Docenten/potentials die:

 1. willen onderzoeken of leiding geven iets voor hen is;
 2. de kans om een stap richting een leidinggevende functie te maken willen vergroten;
 3. in contact willen komen met docenten/ teamleiders van andere scholen;
 4. deel willen nemen aan een leernetwerk.

Teamleiders die recent gestart zijn die:

 1. de basis voor succes in de nieuwe functie willen versterken door het leren en in de praktijk brengen van vaardigheden die je in de docentenopleiding niet leert;
 2. in contact willen komen met teamleiders van andere scholen;
 3. deel willen nemen aan een leernetwerk.

Locatie en startdatum

De masterclasses vinden eens per circa zes weken plaats op maandagen van 16.30u tot 20.00u. De eerste masterclass vindt plaats op maandag 10 februari. Tijdens die eerste masterclass stellen we de vervolgdata vast. Afronding is in juli 2021.

De masterclasses worden gegeven in de regio Zwolle en zijn inclusief een lichte maaltijd.

Tijdsinvestering

De gemiddelde tijdsinvestering gemeten over de gehele Minimaster is 5 uur per week. De Minimaster staat in totaal voor 15 EC (European Credits).

Investering

De kosten voor het volgen van de Minimaster zijn per deelnemer € 4.990,- vrijgesteld van BTW en inclusief locatiekosten en de LeiderschapSelector.

Indien er meerdere deelnemers van dezelfde organisatie inschrijven, krijgt elke deelnemer ná de eerste deelnemer een korting van € 200,-.

Instapniveau

Het instap-niveau voor de Minimaster is een aantal jaren ervaring in het voortgezet onderwijs (eventueel het middelbaar beroepsonderwijs) en de ambitie om leidinggevend aan de slag te gaan (of onderzoeken of leidinggeven iets voor jou is).

Opleidingsdocenten

Fred Timmermans werkt al bijna 35 jaar in het Voortgezet Onderwijs. Sinds 1991 vervult hij leidinggevende functies in het VO en vanaf 1998 was hij rector op drie verschillende scholen. Sedert 2007 is hij bestuurder. Daarnaast is hij zelfstandig adviseur.

Ad van der WielAd van der Wiel heeft binnen het reguliere onderwijs zeer ruime ervaring als docent, schoolleider en bestuurder. Tot 2012 is hij over een periode van meer dan 15 jaar bestuurlijk verantwoordelijk geweest bij een scholengroep in het Gooi. Sinds 2012 is Ad binnen PO en VO werkzaam als zelfstandig adviseur.

Naast bovenstaande docenten zijn verschillende externe experts betrokken bij de Minimaster.

Ga jij je verder ontwikkelen als leidinggevende in het voortgezet onderwijs?

Schrijf je in voor de Minimaster

Heb je vragen over de Minimaster? Stel ze per e-mail aan Ad van der Wiel of bel +31 (0)6 20 41 81 02.
Vragen? Bel Henk van der Tas
phone+31 (0) 40 24 64 900

Of laat je naam en telefoonnummer achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug:

Werving & selectie, executive search, interim-management, persoonlijke ontwikkeling, assessments, loopbaanontwikkeling, stress en burn-outcoaching, organisatieontwikkeling én innovatie in het onderwijs.

Waarom BeteoR?

 • Je krijgt gedegen inzicht in bedrijfskundige processen in de school.
 • Belangrijke do's en don'ts over leidinggeven aan teams en teamontwikkeling.
 • Aansluitend tweejarig netwerk waarin je met de andere deelnemers kennis kunt blijven delen en nieuwe kennis kunt blijven opdoen.
 • Voor als je beter wilt weten wat leidinggeven in een middenmanagementfunctie écht betekent. Alle aspecten komen aan bod!