Innovatie

Innovatie in het onderwijs is niet gemakkelijk. Een goede innovatie realiseren is een uitdaging. En de weg van idee tot succesvolle implementatie onvoorspelbaar.

Ben je bestuurder in het onderwijs en wil je meer weten over innovaties? Of weet je al dat je wilt innoveren, maar wil je het innovatieproces graag op een professionele wijze inrichten? Of wil je weten hoe je als bestuurder innovatie kunt managen?

In het onderwijs word je geconfronteerd met lastige problemen. Voor het oplossen van die problemen zijn vier soorten van innovaties mogelijk:

 • Innovatie binnen het bestaande proces:
  Je kunt de problemen oplossen door binnen het bestaande proces één of meer aanpassingen aan te brengen.
 • Innovatie van het proces, het product of de dienst:
  Je kunt de problemen niet oplossen binnen de bestaande kaders. Het hele proces, het hele product of de hele dienst moet je vernieuwen.
 • Innovatie van het concept:
  Je kunt de problemen niet oplossen binnen het bestaande onderwijsconcept. Je moet een nieuw concept ontwikkelen.
 • Innovatie van het systeem:
  Je kunt de problemen niet oplossen binnen de bestaande processen, producten of diensten. Ook kun je ze niet oplossen door te denken in andere onderwijsconcepten. Je moet het systeem zelf vernieuwen.

Het is belangrijk om vooraf te onderzoeken met wat voor soort innovatie je te maken hebt en wat dat betekent voor het managen en besturen van het innovatieproces.

Ik heb het soort innovatie bepaald, wat nu?

Dan is het tijd voor de volgende stappen. Het implementeren van de innovatie, het managen van de innovatie en jouw mensen enthousiast maken voor de innovatie.

Meer weten

Wil je meer weten over hoe je de weg van idee tot succesvolle implementatie van innovatie in jouw onderwijsorganisatie in goede banen kunt leiden?

Neem contact op

Interesse? Bel Maarten Verkerk
phone+31 (0) 40 24 64 900
Werving & selectie, executive search, interim-management, persoonlijke ontwikkeling, assessments, loopbaanontwikkeling, stress en burn-outcoaching, organisatieontwikkeling én innovatie in het onderwijs.