(Be)Stuurkracht voor aankomend bestuurders

(Be)Stuurkracht is het leiderschapsprogramma voor bestuurders van de toekomst.

(Be)Stuurkracht bereidt jou en andere aankomend bestuurders voor op de stap naar een bestuurdersbaan. Je hebt vast de nodige vragen en nog op te lossen puzzels over wat dat bestuurlijke werk nou precies van je vraagt en hoe jouw persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden zich daartoe verhouden. Ben je iemand die graag actief samen met anderen aan de slag gaat, die houdt van ‘leren door te presenteren’ en die zich gericht wil voorbereiden op een rol als bestuurder? Dan zit je goed bij het programma (Be)Stuurkracht! Een selectie uit de thema’s die onder meer aan de orde komen:

 • Waarin verschilt de rol van bestuurder nou precies van de rol van directeur?
 • Wat is de betekenis van de Wet Goed Onderwijs, Goed Bestuur, welke verantwoordelijkheden horen daarbij en hoe verhoud ik mij als bestuurder tot mijn toezichthouders, directeuren, (G)MR en externe partijen?
 • Hoever reik ik in de organisatie en wat wil ik bereiken?
 • Welke besturingsfilosofie past mij?
 • Wat voor leider ben ik eigenlijk en hoe verbind ik dat met een bestuurlijke rol?

Deelname aan dit programma vindt plaats op basis van persoonlijke uitnodiging. Mocht je echter dit programma ook voor jou als aankomend bestuurder interessant vinden, neem dan contact op met Jaap Engbers of Sjoerd Molenaar.

(Be)Stuurkracht geeft aankomend bestuurders grip op de bestuurlijke rol en agenda.

Het programma werkt in drie stappen:

 1. Je start met een gezamenlijke intake waarin je kennismaakt met de andere aankomend bestuurders en waarin je toelicht wat jou beweegt om aan het programma deel te nemen. We maken afspraken hoe we ons in de navolgende weken in twee- of drietallen gaan voorbereiden op de uitvoering van het daadwerkelijke programma. Je bereidt samen met anderen workshops of presentaties voor over onderwerpen die jou als aankomend bestuurder intrigeren en waar je je in wil verdiepen (‘intensief leren door te presenteren’).
 2. Vervolgens stort de groep zich in een ‘onderdompeling’ van vijf aaneengesloten dagen, waarin op een intensieve, inspirerende en uitdagende manier de essentie van het bestuurderswerk wordt verkend. De voorbereide workshops en inleidingen wisselen we af met masterclasses, een college-tour, debatten en reflectiemomenten. Er wordt voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning gezorgd.
 3. Tijdens de terugkomdag kijken we o.a. terug op de opbrengst van (Be)Stuurkracht. Tevens inventariseren we of er belangstelling is voor deelname aan een navolgend leernetwerk. Deelname aan dit leernetwerk is optioneel en niet bij de prijs inbegrepen.

Begeleiders

De regie en begeleiding van het programma ligt in handen van Jaap Engbers en Sjoerd Molenaar.

Jaap is een door de wol geverfde bestuurder en adviseur die het werkveld kent als zijn broekzak. Hij weet hoe de hazen lopen en welke angels en voetklemmen er zijn op het pad van de bestuurder. Naast directeur werving en selectie en interim bij Beteor is Jaap tevens de grondlegger van het succesvolle leiderschapsprogramma ‘Etappe Engelberg’.

Sjoerd is een ervaren organisatiepsycholoog, trainer en adviseur die jou uitdaagt om spannende vraagstukken te verkennen, je laat reflecteren op jezelf en je als aankomend bestuurder eens op een andere manier naar de wereld laat kijken. Gefascineerd door wat mensen beweegt, loopt hij graag een stukje met je mee.

Waar vindt dit programma plaats?

Het gehele programma leg je af op de vaste pleisterplaats van Beteor: op een steenworp afstand van de Holterberg, in Hotel Hoog-Holten. Een aangename en kleinschalige locatie in de prachtige heuvels en bossen van Salland die uitnodigt om regelmatig de benen te strekken en de zuurstof aan te vullen.

Praktische informatie

Data

Wil je in 2021 (Be)Stuurkracht niet missen? Dit zijn de data:

 • Editie 3:
 • Kennismaking, intake en voorbereiding: donderdag 26 augustus 2021.
 • Het programma: maandag 4 t/m vrijdag 8 oktober 2021 (5-daagse).
 • Terugkomdag: woensdag 9 februari 2022.

Deelname aan dit programma vindt plaats op basis van persoonlijke uitnodiging. Mocht je echter dit programma ook voor jou interessant vinden, neem dan contact op met Jaap Engbers of Sjoerd Molenaar. Of schrijf je in via het formulier (zie de knop onderaan deze pagina).

Begeleiding

De begeleiders van (Be)Stuurkracht zijn Jaap Engbers en Sjoerd Molenaar.

Investering

De kosten per deelnemer bedragen € 5.495,- exclusief btw en consumpties, inclusief vervoer en verblijf. Er zijn verder geen bijkomende kosten.

Het programma

In het programma (Be)Stuurkracht 2021 vind je de informatie over het doel, de uitgangspunten en de achtergronden van (Be)Stuurkracht nog eens op een rijtje.

Bereid jij je grondig voor op je nieuwe rol als bestuurder?

Schrijf  je in voor (Be)Stuurkracht 2020

Interesse? Bel Sjoerd Molenaar
phone+31 (0) 40 24 64 900
Of laat je gegevens achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug:
Werving & selectie, executive search, interim-management, persoonlijke ontwikkeling, assessments, loopbaanontwikkeling, stress en burn-outcoaching, organisatieontwikkeling én innovatie in het onderwijs.

Waarom Beteor?

 • Uniek en nieuw programma biedt aankomend bestuurders een gedegen voorbereiding op hun eerste bestuurdersbaan.
 • Doelgericht aan de slag met de professionalisering van jouw leiderschap.
 • Gebalanceerde mix van specifieke, toegesneden vakinhoud en persoonlijke thema's.
 • Inspirerende en effectieve afwisseling van werkvormen: expert-inbreng, leren van elkaar, persoonlijke reflectie.