Blue Monday; bestaat er echt zoiets als de somberste dag van het jaar?

play_arrow21 januari 2019 play_arrowBlog, Persoonlijke ontwikkeling

Je weet natuurlijk allang dat wanneer je met natte haren naar buiten loopt, je hartstikke verkouden wordt. En dat wanneer je je handen niet goed afdroogt, je later reuma krijgt. En iets wat haast niemand weet, is dat die hele maanlanding een grote bedriegerij is. Trouwens: de maan is gemaakt van kaas, de aarde is plat en psychologen kijken dwars door je heen.

Zoete koek

Wat wèl waar is, is dat de kerstman helemaal niet uitgevonden is door een bekende frisdrankfabrikant uit de Verenigde Staten. Maar je zou ze de kost moeten geven, die deze ‘urban legend’ geloven. Maar dat kun je nalezen op Wikipedia, en wat daar staat is altijd waar.

Even serieus

Er wordt veel geld verdiend met onzin. Veel alternatieve geneeswijzen berusten bijvoorbeeld op het placebo-effect – dat overigens wel echt bestaat. Maar worden door experts verkocht als wetenschappelijk valide en goed onderbouwd. In mijn eigen vakgebied blijven mensen geloven in het bestaan van de midlife crisis, het lege nest syndroom, het bestaan van leerstijlen en de wijsheid van het enneagram. Allemaal onzin, maar de mensen willen bedrogen worden.

Blue Monday

En nu moeten we met zijn allen op een of andere maandag eind januari vreselijk somber zijn, want dat is de somberste dag van het jaar. Om allerlei redenen. En er is een zogenaamde wetenschappelijke formule om het te onderbouwen. Ook weer onzin natuurlijk. Kijk, daar word ik nou pas echt somber van.

Maar zit er dan toch geen kern van waarheid in?

Natuurlijk bestaat er zoiets als de ‘winter blues’. Sommige mensen hebben echt baat bij een daglicht-lamp bij het opstaan tijdens de donkere dagen voor en na kerstmis. En onder de kerstboom realiseren sommigen zich dat ze opzien tegen weer een jaar in een baan die niet echt bij ze past. Of die veel te druk is. Maar loopbaanvragen kunnen zich het hele jaar aandienen. Sterker nog: ik gun iedereen een moment van zelfreflectie. Maar liefst wat vaker dan alleen op Blue Monday.

Maar het verkoopt wél!

Loopbaanadviseurs zoals ik spelen natuurlijk wél handig in op Blue Monday. Door jou allerlei workshops aan te bevelen, die we via de social media handig getimed onder jouw aandacht brengen. Individuele loopbaanbegeleiding bij BeteoR bijvoorbeeld. Of onze Horizon loopbaanprogramma’s. Blue Monday bestaat dan wel niet, maar van die programma’s word je elke dag van het jaar heel opgewekt. En da’s een feit!

 

De auteur van deze blog: Diem Wolff

Als arbeids- en organisatiepsycholoog en organisatie-adviseur coacht Diem individuen en teams, geeft hij trainingen en workshops, doet hij psychologisch onderzoek en adviseert hij organisaties over de inzet en ontwikkeling van mensen.