directeur onderwijs

Ingevulde vacatures

Organisatie

Geplaatst op:

Solliciteren t/m:

Profiel

Directeur onderwijs: een inspirerende bouwer, kartrekker en sparringpartner

Het SOMA College is dé opleider in de Infra, GEO en Betonbouw. Het SOMA College is een vakinstelling die MBO-opleidingen aanbiedt in de grond-, water- en wegenbouw op de niveaus 2 t/m 4, BOL en BBL voor ruim 1200 studenten. Het SOMA College heeft de ambitie om onderscheidend te zijn in haar onderwijs. Het onderwijs is erg praktijkgericht en de school werkt intensief samen met de brancheorganisaties, met bedrijven, met de ca. 100 betrokken medewerkers én met de studenten. De medewerkers hebben hart voor het vak én voor de studenten.

SOMA College is bijna klaar met het ontwikkelen van een strategie voor de toekomst. De (technische) ontwikkelingen op het gebied van Infra en in onderwijs vragen om een ondernemende koers, gericht op samenwerking met het werkveld en andere ROC’s & vmbo-scholen. Er is al sprake van een goede band met de bedrijfstak waardoor er voldoende aansluiting is bij nieuwe ontwikkelingen en innovaties.

De opdracht
  • De directeur onderwijs koerst op samenwerking, innovatie en vernieuwing.
  • De kwaliteitsagenda (2024-2027) is richtinggevend voor de komende jaren. Het SOMA College heeft in de kwaliteitsagenda de speerpunten vooral gericht op: 
    • Toekomstbestendig talent
    • Eigentijds onderwijs
    • Toegankelijk en inclusief onderwijs. 
  • Je staat als directeur Onderwijs aan het roer van de uitvoering van deze kwaliteitsagenda, je organiseert en faciliteert de realisatie en kwaliteit en je weet hierin de medewerkers de ruimte te geven. Je bent het boegbeeld van de onderwijskundige veranderopdracht en je levert een bijdrage aan het doorbreken van tradities en patronen. 
  • Je bent de kartrekker en inspirator van onderwijsvernieuwing en onderwijskwaliteit. Je inspireert, faciliteert en verbindt de opleidingsmanagers en de onderwijsteams, borgt de goede zaken en geeft ruimte aan vernieuwingen die aansluiten bij de veranderende beroepen en de arbeidsmarkt. 
  • Je zorgt ervoor dat de basis op orde blijft. Je zet in op overzicht & duidelijkheid. Je durft keuzes te maken, spreekt verwachtingen uit en spreekt medewerkers aan.  
  • Je bent een boegbeeld van de school en draagt dat uit bij bestaande samenwerkingen met bedrijven, gemeentes en voortgezet onderwijs. Je bent voortdurend gericht op het versterken van het SOMA College bij externe partners in heel Nederland.

Persoonlijkheidsprofiel
  • Een inspirerende bouwer: je hebt een heldere, inspirerende visie op toekomstbestendig onderwijs waarmee je anderen kunt inspireren en in beweging kunt brengen. Je bent in staat om deze heldere visie op onderwijs samen met medewerkers te vertalen naar de onderwijspraktijk. Je bouwt voort op de door SOMA ingeslagen weg en brengt waar nodig verbeteringen aan. 
  • Een ervaren en empathische leidinggevende: je durft beslissingen te nemen en zorgt door goed te luisteren en in gesprek te blijven voor voldoende draagvlak. Je geeft veel verantwoordelijkheid en verwacht eigenaarschap. Je zorgt voor heldere kaders en duidelijke afspraken voor alle betrokken medewerkers. Je bent actief en zichtbaar in de onderwijsteams en brengt mensen samen. Collega’s ervaren je als benaderbaar, duidelijk en koersvast. 
  • Een op samenwerking gerichte sparringpartner: je bent een stevige, prettige en serieuze sparringpartner en zoekt voortdurend naar mogelijkheden om elkaar te versterken. Je bent gericht op samenwerking, zowel intern als extern (denk aan de MBO-raad, collega instellingen en diverse brancheorganisaties). Je bent resultaatgericht en vervult met verve de voorbeeldfunctie die bij deze functie hoort.

Selectie-eisen
  • Ruime leidinggevende ervaring.
  • Ervaring met het realiseren van spannende innovaties en / of een cultuuromslag.
  • Ervaring met het opbouwen en onderhouden van een relevant netwerk.
  • Kennis van onderwijsprocessen in het beroepsonderwijs.
  • Een afgeronde HBO of wo-opleiding of ten minste academisch werk en denkniveau.

Selectiewensen
  • Ervaring met werken op een (vak)school of bij een vakgerichte opleider.

Dit is een korte samenvatting. Ga je solliciteren?

Je vindt het volledige organisatie- en functieprofiel hieronder.
NB Dit geldt niet bij interim-vacatures.

Download het volledige profiel

Belangrijke informatie

Week 7, 8 & 9 Kennismakinggesprekken met adviseur Beteor

8 maart Voorselectiegesprekken/speeddate

8 t/m 10 maart Online-assessment (LeiderschapSelector)

11 / 12 maart Terugkoppeling online-assessment (telefonisch)

14 maart Eerste sollicitatieronde

19 maart Tweede sollicitatieronde

Datum volgt Assessment


Neem contact op met Miriam Valk-Koenders

Wil je graag in contact komen met de adviseur voordat je besluit om te solliciteren? Bel of mail dan gerust.

Veelgestelde vragen

Heb je gesolliciteerd? Dan kun je gebeld worden voor het inplannen van een kennismakingsgesprek met de adviseur van Beteor. Houd de data die hiervoor in het organisatie- en functieprofiel opgenomen zijn dus onder voorbehoud vrij in je agenda. Wil je graag een kennismakingsgesprek met de adviseur voordat je besluit te solliciteren? Neem dan even contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Op basis van het functieprofiel, de kennismakingsgesprekken in de searchfase én de ingestuurde cv’s/brieven selecteert de adviseur die de procedure begeleidt een aantal kandidaten. Zit jij in deze selectie? Dan presenteert de adviseur je aan de opdrachtgever.

De opdrachtgever selecteert nu kandidaten voor de voorselectiegesprekken. Na de voorselectiegesprekken kun je worden geselecteerd voor een gesprek met de ingestelde benoemings(advies)commissie (BAC).

Als je geselecteerd bent voor een gesprek met de BAC, ontvang je een uitnodiging om een online assessment te maken; de LeiderschapSelector.

In deze eerste gespreksronde ga je in gesprek met de door de opdrachtgever ingestelde benoemings(advies)commissie. Je krijgt tijdens dit gesprek de gelegenheid jezelf te presenteren en ook kun je zelf vragen stellen.

Ga je door in de procedure? Een aanvullend assessment met onder andere simulatie-oefeningen en gesprekken kan onderdeel zijn van de procedure.
In deze laatste ronde geeft de BAC een advies over de benoembaarheid van de kandidaten. Afhankelijk van de procedure-inrichting kan dit ook na de eerste gespreksronde plaatsvinden.