Over Frank Lambriks
Frank genoot van alles wat op zijn pad kwam. Wat datgene ook was. Hij was altijd zichzelf. Drie woorden die Frank Lambriks omschrijven? Direct, relativerend en authentiek.
Frank groeide op in Limburg. Hij studeerde sociale geografie in Nijmegen, waarna hij via verschillende functies zijn weg heeft gevonden in het onderwijs. Eerst als docent, later als conrector, rector, voorzitter college van bestuur en sinds 2008 als senior-adviseur bij Beteor. Aan de basis van zijn persoon stond ‘gelijkwaardigheid’. Gelijkwaardigheid in de omgang met elkaar. Niemand is meer dan de ander.
“Een vrolijke man met veel humor en optimisme.”
“Een harde werker met een sterke mening.”
In Venlo heeft hij het voortgezet onderwijs op de kaart gezet. Uit acht scholen en zeven besturen wist hij binnen de Onderwijs Gemeenschap Venlo en Omstreken in 1996 drie brede scholen te vormen, College Den Hulster, het Valuas College en het Blariacum College. De droom van Frank was realiteit geworden.
Het Venlo model, dat landelijke bekendheid kreeg door het versterken van het VMBO-onderwijs en de non segregatie van leerlingen in school. Franks hart lag bij de meest kwetsbare leerlingen en het bevorderen van kansengelijkheid. “Kinderen komen elkaar op het voetbalveld tegen, het kan niet zo zijn dat ze niet door dezelfde deur de school ingaan”. Hij kon woedend worden wanneer er denigrerend over VMBO-leerlingen werd geschreven of gesproken.
Na een loopbaan van 40 jaar in het onderwijs ging hij als senior-adviseur bij Beteor werken en bleef actief op bestuurlijk gebied. Als de man achter het Venlo-model, bleef hij een veelgevraagd man voor advies. Frank was een onderwijsman pur sang met duidelijke opvattingen, die hij niet onder stoelen of banken stak. Hij was een geliefd sparringpartner voor bestuurders en schoolleiders.. Hij vond het heerlijk om zijn brede ervaring en visie op governance vraagstukken te delen in opleidingen en netwerken. Hij onderhield zijn landelijke en regionale relaties en las alles wat beschikbaar was op het gebied van onderwijswetgeving en politiek.
Mede door zijn jarenlange ervaring was Frank expert op het gebied van “Good” Governance, of in Franks woorden: ‘fatsoenlijk bestuur’. Ieder onderzoek, boek of artikel over governance verslond hij. Met als onderliggende drive dat Goed Bestuur de maatschappelijke opdracht dient om voor ieder mens maximale kansen te bieden.
Frank Lambriks Symposium
In oktober 2021 overleed Frank. Kort voor zijn overlijden hoorde hij dat Beteor het Frank Lambriks Symposium zou gaan organiseren. Een jaarlijks terugkerend ontmoetingsmoment over de bedoeling van het onderwijs. We hebben hem geen groter plezier kunnen doen. Maar hij gaf wel mee: het gaat niet om mij! Gelijkwaardigheid en gelijke kansen, daar draait het om.
Op woensdag 21 september 2022 vindt het 1e symposium plaats, op dé thuisplek van Frank: het oude Thomascollege, het huidige Valuascollege in Venlo.
Expertises
- Het oplossen van complexe problemen die om onorthodoxe oplossingen vragen.
- Het opnieuw inrichten van productieorganisaties om doorbraken in klanttevredenheid, kwaliteit en duurzaamheid te realiseren (Japanse kwaliteitstechnieken, QRM, circulariteit).
- Het realiseren van doorbraken in de kwaliteit van de zorg in zorginstellingen.
- Het adviseren van organisaties met betrekking tot innovatiebeleid, het methodisch ontwikkelen van innovaties en het professioneel implementeren van innovaties.
- Het verbinden van lastige maatschappelijke, organisatorische en technologische vragen met zingeving en ethiek.
Gerelateerde artikelen aan Frank
Duurzame samenwerking realiseren: veel meer dan een formeel juridisch contract
Duurzame samenwerking in het onderwijs vraagt om méér dan een fusie. Ontdek hoe je een succesvolle samenwerking opbouwt die verder gaat dan papierwerk.
Moedig onderwijskundig leiderschap: patronen doorbreken in het onderwijs
Lees wat onderwijskundig leiderschap is en waarom dat nu zo cruciaal is.
Hoe wij progressief leidinggeven: continu leren en inspireren
Lees hoe Beteor progressiegericht leidinggeven toepast om continu leren en inspireren te bevorderen voor onze Werving & Selectie-adviseurs.
Duurzame samenwerking realiseren: veel meer dan een formeel juridisch contract
Duurzame samenwerking in het onderwijs vraagt om méér dan een fusie. Ontdek hoe je een succesvolle samenwerking opbouwt die verder gaat dan papierwerk.