Het sleutelwoord: aandacht
Het enige in een mensenleven dat op een dag ècht op is
Maar eerst: de foute manier
Snel naar de kern: SIFT
Feitelijk hoe je maar vier stappen te zetten om snel te weten of bepaalde informatie jouw aandacht waard is. En die stappen zijn bovendien makkelijk aan leerlingen te leren. Caulfield noemt deze 4 stappen SIFT: Stop, Investigate the source, Find a better source, Trace to the original source. Het kost maar een paar minuten.
Stap 1: STOP! Je leest iets, vindt er iets van en je zegt vervolgens tegen jezelf STOP. Niet meer verder lezen, niet op zoek gaan naar meer van hetzelfde. Don’t go down the rabbit hole. STOP.
Stap 2: onderzoek de bron van de informatie. Wie schreef of vertelt het? Vaak weet je na vijf minuten googlen met wie je te maken hebt. Is iemand hoogleraar en specialist in het onderwerp? Of schrijft iemand al jaren op een extremistisch platform? Verkondigt iemand een mening die ver buiten de algemene consensus ligt? En ja, dit lijkt kort door de bocht maar bedenk: wie gun je liever je aandacht en je tijd?
Stap 3: zoek een betere bron die over hetzelfde onderwerp schrijft. Denk aan kranten, specialistische websites. Zoek een goed boek of tijdschrift. Denk NIET aan facebook, twitter, instagram.
Stap 4: is een bericht of video voorzien van noten of verwijzingen: zoek die dan terug naar de originele bron. Ook dat kost vaak niet veel tijd en is vaak leerzaam. Bijvoorbeeld wanneer er (bijna) geen bronnen blijken te zijn. Of dat de bronnen discutabel zijn (facebookgroepen bijvoorbeeld). Een belangrijk signaal is wanneer een bepaald thema recentelijk (lees: de laatste 10 jaar) niet meer in de ‘mainstream’ wetenschappelijke literatuur is te vinden.