Opleiding Kickstart tot Onderwijsinnovator

Opleiding Kickstart tot Onderwijsinnovator

Sleutelen aan jouw onderwijs, als innovatieve kartrekker binnen jouw school!

Het onderwijs staat voor grote uitdagingen. Schoolleiders en docenten weten dat ze hiermee aan de slag moeten, maar hoe pak je dat aan? Daarvoor is de opleiding ‘Kickstart tot Onderwijsinnovator’ ontwikkeld. Speciaal voor docenten en teamleiders, want in íedere onderwijsprofessional schuilt een ontwerper. Het is dan ook waardevol om hen, naast het lesgeven, te laten sleutelen aan hun onderwijs. Tijdens deze opleiding krijgen deelnemers de juiste kennis en tools in handen om dit te doen. Na afronding weten ze niet alleen precies wat ze willen veranderen, maar ook hoe ze dit succesvol kunnen implementeren. Dit verrijkt het werk van leerkrachten én verbetert de kwaliteit van onderwijs.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Ben jij een enthousiaste docent die echt verandering wil? Vraag jij je als teamleider af hoe je de innovatie opwekt binnen jouw team? Worstel jij als schoolleider met de uitdagingen die je als een sneltrein op je ziet afkomen?

Kickstart de innovatie van jouw onderwijs door écht te gaan sleutelen en echte veranderingen aan te brengen. Zorg dat jouw organisatie de juiste kennis en skills in huis haalt om antwoord te geven op actuele onderwijs vraagstukken: meld je nu aan!’

Wat je leert:

Waarom praten over innovatie als je het ook gewoon kunt doen? Vanuit jouw passie voor beter, vanuit urgentie of misschien zelfs vanuit frustratie gaan we aan de slag met ontwerpen, maken en implementeren. In dit traject leer je alles over dit proces, zodat je in de toekomst zelf kartrekker en eigenaar kunt zijn.

 • Inzicht in alle actuele onderwijstrends.
 • Onderwijs ontwerpen volgens de Design Thinking methode.
 • Verandermanagement skills om het ontwerp in de praktijk te brengen.
 • Wat wel en wat niet werkt: inspirerende praktijkvoorbeelden.
 • Innovatief leiderschap om jouw team in beweging te houden.

De bouwstenen:

De opleiding Kickstart tot Onderwijsinnovator duurt vier dagen. De volgende relevante thema’s komen aan bod:

 

 • Onderwijsontwerp
  Met de beproefde methode ‘design thinking’ verplaats je jezelf in leerlingen en bouw je een krachtig prototype onderwijsvorm, klaar om te testen.

 • Verandermanagement
  De ideale onderwijsvorm ligt op tafel: maar dan? Dan moet je aan de slag in de organisatie. Hier leer je het managen van de juiste randvoorwaarden én zorgen voor een duurzame kwaliteitsborging.

 • Persoonlijk innovatief leiderschap
  Starten met een innovatie is één ding, het volhouden is een tweede. Dat vraagt om een sterk staaltje leiderschap. Deelnemers leren hoe zij die kar trekken en blijven vooruitkomen.

 • Onderwijsinnovaties en trends
  De wereld verandert snel en er spelen altijd trends. Wat zijn kansen, bedreigingen en welke onderwijsinnovaties inspireren je? Even heerlijk out-of-the-box denken.

Opzet programma

 

Dag 1 en dag 2 – Van ontwerp naar prototype

Twee aaneengesloten dagen in een ontwerpbubbel. Inspireren, verwonderen, ontwerpen, bouwen en het verschil maken voor jouw onderwijs. In de schoenen stappen van jouw leerlingen en werken aan een echt prototype. Aan de hand van verschillende werkvormen vanuit Design Thinking vul jij jouw gereedschapskoffer met tools en kennis voor jouw toekomstige ontwerpklus.

Dag 3 – Ervaar innovatief onderwijs in gesprek met innovators

Een dag meelopen met onderwijsinnovators, leren van de good & bad practices. Een leerzaam kijkje in de keuken. Waar loop je tegenaan? Wat maakt jouw innovatie tot een duurzaam succes?
De rol van de innovator als kartrekker staat hier centraal. Persoonlijk leiderschap voor de innovatie binnen jouw onderwijs.

Dag 4 – Als kartrekker de innovatie borgen

Beinvloed jouw team, de omgeving, het systeem om de slagingskans van het ontwerp te stimuleren. Krijg de innovatiekracht van jouw school in beeld en herken de knoppen om aan te draaien. Hoe creëer je de juiste randvoorwaarden en zorg voor duurzame kwaliteit.

Begeleiding door Niels Roelofs

 

De regie en begeleiding van het programma wordt verzorgd door Niels Roelofs. Een ervaren docent, onderwijsinnovator en adviseur.

Combineerde lang het lesgeven met het innoveren binnen zowel het basisonderwijs als het hoger onderwijs. 

Tegenwoordig zet hij zich in als onderwijsadviseur en ondersteunt ontwikkeling op verschillende onderwijsinstellingen door Nederland.

Praktische informatie

De opleiding omvat 32 contacturen verdeeld over vier dagen. De zelfstandige studie belasting is afhankelijk van de implementatie van ontworpen prototype in eigen onderwijs.

Dag 1 & 2:          26 & 27 Maart 2024

Dag 3:                  15 Mei 2024

Dag 4 :                 5 Juni 2024

Locaties zijn nog nader te bepalen in regio Brabant.

De kosten per deelnemer bedragen € 1800,-

In verband met de eerste ronde van de opleiding Kickstart tot Onderwijsinnovator geldt een korting van 30% op de kosten per deelnemer.

Interesse?

Spreekt deze werkwijze je aan en wil jij ook aan de slag met jouw professionele ontwikkeling?

Neem dan contact op met Niels Roelofs of schrijf je direct in!