De Marathon

De Marathon is het leiderschapsprogramma waarin je in een tweejarig leernetwerk werkt aan jouw professionele ontwikkeling als teamleider in het voortgezet onderwijs.

De goede teamleider weet zijn of haar weg te vinden tussen de school, het team en onderwijsontwikkeling aan de ene kant en het optreden in de dagelijkse hectiek aan de andere kant. Dat is niet met een eenvoudige pasklare vaardigheidstraining te leren. Kies daarom voor ons leernetwerk, De Marathon. Een leiderschapsprogramma waar je nog lang plezier van zult hebben!

Een gezamenlijke zoektocht

Tijdens De Marathon combineren we actief leren, samen nieuwe wegen verkennen, kennis en vaardigheden uitproberen in de praktijk en zelfreflectie. Je gaat samen met de andere deelnemers op zoek naar antwoorden op vragen als:

 • Welke ontwikkelingen in de maatschappij zijn voor het onderwijs van belang?
 • Wat betekenen die voor mijn school en mijn functie? Welke ideeën over leiderschap en leiderschapsstijlen zijn er?
 • Welke stijlen beheers ik en welke zou ik verder willen ontwikkelen?
 • Waarom doe ik zoals ik doe?
 • Hoe ontwikkel ik persoonlijk leiderschap?
 • Hoe organiseer ik bevlogenheid in mijn team?
 • Hoe zet ik de gesprekkencyclus zinvol in?
 • Hoe begeleid ik innovatieprocessen en onderwijsvernieuwing?

Actief werken aan je professionele ontwikkeling

Het uitgangspunt van De Marathon is dat je je in een koppel van teamleiders uit het voortgezet onderwijs voor minimaal twee jaar verbindt en met elkaar oploopt in het leernetwerk.

In die twee jaar werk je actief aan jouw professionele ontwikkeling op basis van thema’s en vragen die je zo veel mogelijk zelf inbrengt. Jouw context, jouw leervraag en jouw ervaringen bepalen de uiteindelijke inhoud van het programma. Het programma dat daar uit voortkomt is een mix van masterclasses, gerichte trainingen, workshops, bezinning, reflectie en opdrachten in de praktijk.

“Ik heb veel kennis verkregen door mensen van andere scholen en regelmatig een oplossing gehoord voor een probleem wat ik pas later kreeg. De aangedragen onderwerpen in combinatie met de contacten die ik door de Marathon heb opgedaan waren voor mij de meest waardevolle aspecten.” – Edith van ’t Wout (deelgenomen aan De Marathon van 2016 – 2018)

De meesterproef

Je werkt tijdens De Marathon aan een zelfgekozen schoolgebonden opdracht. Deze opdracht, die je uitdaagt op jouw leiderschapskwaliteiten en waarmee je je kunt ontwikkelen, is de meesterproef. Aan het einde van de twee jaar geef je een presentatie over de meesterproef.

Opbrengsten

En wat levert dat dan allemaal op?

 1. Een versnelling van je professionele groei.
 2. Versterking van je eigen persoonlijke leiderschap.
 3. Een doeltreffend en in de praktijk toegepast eigen verander- en ontwikkelplan.
 4. Een versterking van je eigen visie op het onderwijs, de school en jouw rol daarin.

Dus wil je aan de slag met je professionele ontwikkeling als teamleider? Neem dan deel aan De Marathon!

Praktische informatie

Bijeenkomsten

We komen zes keer per jaar bij elkaar, waarvan twee bijeenkomsten een 24-uurs bijeenkomst zijn met overnachting. Tussentijds bezoeken de deelnemers elkaars school en treden daarbij op als ‘critical friends’.

We verblijven op comfortabele locaties op plaatsen waar we een deel van de opdrachten wandelend in de buitenlucht uitvoeren.

Data

De Marathon van 2019 – 2021 loopt momenteel. Wil je meedoen aan de volgende Marathon? Laat het ons weten en wij informeren je zodra de nieuwe data bekend zijn.

Begeleiding

Adviseurs Martijn Visser en Sjoerd Molenaar zijn de begeleiders van De Marathon.

Investering

De investering bedraagt € 3.150,- (excl. BTW, accommodatie- en verblijfkosten en consumpties) voor één teamleider per jaar.

Meer informatie

Download voor meer informatie over de Marathon de flyer 2019-2021.

Ga jij aan de slag met jouw professionele ontwikkeling als teamleider?

De Marathon van 2019 – 2021 loopt momenteel. Wil je meedoen aan de volgende Marathon? Laat het ons weten en wij informeren je zodra de nieuwe data bekend zijn.

Contact

Vragen? Bel Sjoerd Molenaar
phone+31 (0) 40 24 64 900

Werving & selectie, executive search, interim-management, persoonlijke ontwikkeling, assessments, loopbaanontwikkeling, stress en burn-outcoaching, organisatieontwikkeling én innovatie in het onderwijs.

Waarom Beteor?

 • Voor een versnelling van je professionele groei als teamleider.
 • Voor versterking van je persoonlijke leiderschap.
 • Voor een doeltreffend en in de praktijk toegepast eigen verander- en ontwikkelplan.