Uitdagingen in het onderwijs, hoe effectief gaan MT’s daarmee om?

Je bent nooit uitgeleerd. Iedere dag leer je wel weer iets nieuws. Soms doordat iets je overkomt, een andere keer omdat je er bewust mee bezig bent. Maar, hoe leer je nu écht effectief? De adviseurs van Beteor zijn het daarover eens: als je uit je comfortzone stapt en in een andere omgeving, het liefst buiten in de natuur, aan de slag gaat met zelfreflectie en ontwikkeling. Beteor lanceert daarom speciaal voor schoolleiders ‘Expeditie IJsselmeer’.

Uitdagingen in het onderwijs
Het stormt in het onderwijslandschap. En best hard ook. Er spelen veel maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de krimp van het aantal leerlingen, personeelstekorten, digitalisering en een constante druk op het verbeteren van de kwaliteit en verantwoordelijkheden van onderwijs in de breedste zin van het woord.

Als schoolleider sta je aan het roer van al deze vraagstukken. Antwoord geven op deze uitdagingen kan alleen samen met het managementteam. Hoe effectiever dit team samenwerkt, hoe beter jouw school de golven weet te trotseren en koers houdt. In de praktijk zien we echter dat er veel ‘schotten’ tussen verschillende managers staan. Ieder werkt vanuit een eigen hokje en dat blokkeert het effectief samenwerken. Aan de schoolleider de taak om deze verzuiling weg te nemen en als initiator én inspirator het team verder te brengen. Maar, hoe doe je dat? En hoe ontwikkel je je vaardigheden in sterk en authentiek leiderschap?

Effectief leren voor schoolleiders

‘Out of your comfortzone is where the magic happens’. Deze spreuk hebben we allemaal weleens gehoord. Dit is echter niet zomaar een tegeltjeswijsheid, maar wetenschappelijk bewezen. Als je uit je dagelijkse situatie stapt, kun je pas echt anders naar dingen gaan kijken en gaan leren. Verandering van setting, verandering van denken, verandering van doen. Voor Beteor is dit dan ook de reden om verschillende opleidingen te combineren met eropuit gaan.

Een opleiding starten op een bijzondere plek buiten in de natuur, zorgt ervoor dat je pijlsnel uit de dagelijkse hectiek ontsnapt. Het is de perfecte manier om even uit ‘jouw wereld’ te ontsnappen. Bovendien helpen de natuur en open lucht om met een vernieuwde, frisse blik naar vraagstukken te kijken. Als je dit dan ook nog samen met andere schoolleiders men ervaren coaches mag doen, is het plaatje compleet en heb je een ideale leeromgeving.

Welkom aan boord

Een mooi voorbeeld van leren buiten je comfortzone is ‘Expeditie IJsselmeer’, de gloednieuwe opleiding voor schoolleiders waarbij je op een zeilboot stapt. Hierbij werken ervaren coaches van Beteor samen met de professionele zeilers van Team Heiner. Teamwork staat bij deze opleiding centraal. Want op een boot moet je ontzettend goed samenwerken om effectief te presteren. Wat kun je leren over jouw vaardigheden als schoolleider? Een team smeden, zorgen dat de juiste persoon op de juiste plek zit, dat iedereen de goede rol heeft, open en eerlijk feedback geven, elkaar leren kennen en vertrouwen geven.

Een motorboot kan rechtdoor varen, maar bij een zeilboot moet je de koers bepalen en aanpassen aan de windrichting. Dat betekent soms scherp aan de wind zeilen en overstag gaan. Je kunt dus niet altijd in één rechte lijn vooruit. Als je eenmaal op een boot zit, heb je geen tijd voor democratische processen. Je moet onder druk mensen inzetten op de dingen waar ze goed in zijn. Voordek, aan het stuur, navigeren, aan de lieren. Zeilen biedt heel veel metaforen die een weerslag hebben op wat jij als schoolleider met jouw team doet.

Het mooiste voorbeeld hiervan is de bekende Ocean race, de zwaarste race die er is. Tijdens de laatste editie hadden alle teams precies dezelfde boten en hetzelfde materiaal. En dan tóch zie je grote verschillen in hoe teams erin slagen om de wedstrijd af te leggen of zelfs te winnen. Dit gaat puur om samenwerken. De professionele zeilers van Team Heiner hebben veel teams als zeilers en  coaches mogen begeleiden. Zij weten dan ook als geen ander hoe samenwerken werkt op zo’n boot én hoe je dat kunt vertalen naar het werkleven.

Wat schoolleiders dus kunnen leren van zeilen? Bijzonder veel. Want net als bij zeilen, gaat het aansturen van een managementteam ook om een sterk staaltje teamwork, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden. En hoe kun je dat nu beter leren en ervaren dan op een zeilboot?

Leren van elkaar

Of je nu al een ervaren zeiler bent of voor het eerst op een boot stapt; je bent welkom bij Expeditie IJsselmeer. Je leert de basisvaardigheden van het zeilen van de allerbeste profs. Op deze boot ga je met andere schoolleiders samenwerken. En van elkaar leren. Door verhalen en casuïstiek uit de praktijk te delen, zie je hoe anderen bepaalde zaken aanpakken. En leer je dat je niet alleen staat. Dat geeft zelfvertrouwen. Natuurlijk is er ook ruimte voor vertraging en verstilling, dan gaan we voor anker. Op de boot creëren we een snelkookpan waarin je maximaal van de zeilomstandigheden én van elkaar gaat leren!

Beide voetjes weer aan wal

Waarmee stap je na deze opleiding van de boot af? Je krijgt een rijke spiegel voorgehouden die ervoor zorgt dat je met inzichten, geleerde lessen en handvatten aan wal stapt. En nog belangrijker: met de wil en drive om het anders te gaan doen. Dat is een belofte aan jezelf en aan het team. Bovendien krijg je een opdracht mee. Na een paar weken komen we samen terug en bespreken we hoe het in de praktijk is uitgepakt. Zo zetten we alle zeilen bij en zorgen we voor een stukje duurzame borging.

Het programma

Tijdens Expeditie IJsslemeer wisselen we zeilen en sessies aan wal met elkaar af. Eerlijk is eerlijk; het is geen luxe retreat, maar wel erg leuk én leerzaam. Naast de professionele zeilers van Team Heiner, werken we in deze expeditie met ervaren coaches van Beteor. Ben je benieuwd naar het volledige programma, data en prijzen? Op onze webpagina “Expeditie IJsselmeer: Leiderschapsprogramma voor schoolleiders” vind je alle informatie.

 

Durf jij uit jouw comfortzone te stappen?

Deel dit bericht op