Praktijkvoorbeeld: leiding geven aan voormalige collega’s

Ontdek hoe een ontwikkelassessment bijdraagt aan een vliegende start voor een beginnend teamleider in het onderwijs.

De vraag

Een docent in de bovenbouw van een middelbare school is benoemd als teamleider van een team met voormalige collega’s. Hij zal hen moeten sturen, beoordelen en is daarnaast verantwoordelijk voor onderwijsontwikkeling op de school. Om hem in de beginfase van zijn nieuwe rol te ondersteunen en om zijn ontwikkeling te versnellen stelt de directeur van de school een ontwikkelassessment voor.

De samenwerking

Voor een ontwikkelassessment voert de adviseur van Beteor eerst een intakegesprek met de directeur en de betreffende medewerker. Zo krijgt de adviseur een goed inzicht in de verantwoordelijkheden van de nieuwe teamleider en in de prioriteiten van de school.
Met deze informatie stelt de adviseur een ontwikkelassessment op maat samen. De teamleider vult eerst drie capaciteitentesten en een persoonlijkheidsvragenlijst in. Dit e-assessment in de vorm van de LeiderschapSelector, kan hij gemakkelijk thuis via het internet maken.
“Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling helpt beginnend leidinggevenden aan een vliegende start.”
Daarna doet hij, samen met een professionele trainingsacteur als tegenspeler, twee praktijksimulaties (in de vorm van rollenspelen), waarin hij leiding moet geven en de ander moet beïnvloeden. Met behulp van deze simulaties kan de teamleider wennen aan zijn nieuwe rol als leidinggevende, aan de veranderde relatie met zijn collega’s en leren hoe hij zich anders moet positioneren.
In de evaluatie met de teamleider en zijn directeur maken we vervolgens samen een ontwikkelplan. Zo kan de adviseur een goede match maken tussen de ontwikkelbehoeftes van de teamleider en de verwachtingen van de directeur van de school.

Het blijvende verschil

Dankzij de intakegesprekken en de nabesprekingen wordt het ontwikkelplan goed begrepen en gedragen, door zowel de teamleider als de directeur. Naar aanleiding van het ontwikkelassessment start de beginnend teamleider met een kort coachingstraject. Met behulp van de coaching kan hij het gedrag dat hij nodig heeft voor zijn nieuwe rol oefenen. Met de inzichten uit het ontwikkelassessment en coaching kan de teamleider nu beter anticiperen op lastige situaties en zo effectiever leiding geven.

Beteor Mens & Organisatie

Onze adviseurs helpen jou bij het tot een succes maken van veranderingen in jouw organisatie. Verken de mogelijkheden of neem direct contact op.

Veel tijd kwijt aan een selectieprocedure?

Met de selectie-instrumenten van Beteor professionaliseer je het selectieproces van jouw organisatie. Een goede onderlegger van een intakeproces of selectiegesprek.

Deel dit bericht op