Frank Lambriks 1945-2021

Over Frank Lambriks

Frank genoot van alles wat op zijn pad kwam. Wat datgene ook was. Hij was altijd zichzelf. Drie woorden die Frank Lambriks omschrijven? Direct, relativerend en authentiek.

Frank groeide op in Limburg. Hij studeerde sociale geografie in Nijmegen, waarna hij via verschillende functies zijn weg heeft gevonden in het onderwijs. Eerst als docent, later als conrector, rector, voorzitter college van bestuur en sinds 2008 als senior-adviseur bij Beteor. Aan de basis van zijn persoon stond ‘gelijkwaardigheid’. Gelijkwaardigheid in de omgang met elkaar. Niemand is meer dan de ander.

Beteor Frank Lambriks

“Een vrolijke man met veel humor en optimisme.”

“Een harde werker met een sterke mening.”

In Venlo heeft hij het voortgezet onderwijs op de kaart gezet. Uit acht scholen en zeven besturen wist hij binnen de Onderwijs Gemeenschap Venlo en Omstreken in 1996 drie brede scholen te vormen, College Den Hulster, het Valuas College en het Blariacum College. De droom van Frank was realiteit geworden.

Het Venlo model, dat landelijke bekendheid kreeg door het versterken van het VMBO-onderwijs en de non segregatie van leerlingen in school. Franks hart lag bij de meest kwetsbare leerlingen en het bevorderen van kansengelijkheid. “Kinderen komen elkaar op het voetbalveld tegen, het kan niet zo zijn dat ze niet door dezelfde deur de school ingaan”. Hij kon woedend worden wanneer er denigrerend over VMBO-leerlingen werd geschreven of gesproken.

Na een loopbaan van 40 jaar in het onderwijs ging hij als senior-adviseur bij Beteor werken en bleef actief op bestuurlijk gebied. Als de man achter het Venlo-model, bleef hij een veelgevraagd man voor advies. Frank was een onderwijsman pur sang met duidelijke opvattingen, die hij niet onder stoelen of banken stak. Hij was een geliefd sparringpartner voor bestuurders en schoolleiders.. Hij vond het heerlijk om zijn brede ervaring en visie op governance vraagstukken te delen in opleidingen en netwerken. Hij onderhield zijn landelijke en regionale relaties en las alles wat beschikbaar was op het gebied van onderwijswetgeving en politiek.

Mede door zijn jarenlange ervaring was Frank expert op het gebied van “Good” Governance, of in Franks woorden: ‘fatsoenlijk bestuur’. Ieder onderzoek, boek of artikel over governance verslond hij. Met als onderliggende drive dat Goed Bestuur de maatschappelijke opdracht dient om voor ieder mens maximale kansen te bieden.

Frank Lambriks Symposium

In oktober 2021 overleed Frank. Kort voor zijn overlijden hoorde hij dat Beteor het Frank Lambriks Symposium zou gaan organiseren. Een jaarlijks terugkerend ontmoetingsmoment over de bedoeling van het onderwijs. We hebben hem geen groter plezier kunnen doen. Maar hij gaf wel mee: het gaat niet om mij! Gelijkwaardigheid en gelijke kansen, daar draait het om.

Op woensdag 21 september 2022 vindt het 1e symposium plaats, op dé thuisplek van Frank: het oude Thomascollege, het huidige Valuascollege in Venlo.

Expertises

Teamwork is iets van alledag. Toch is er behoefte aan een frisse blik of inspiratie van buiten. De ervaren en pragmatische begeleiders van Beteor helpen je spiegelen en jouw mensen inspireren. Zij begeleiden al meer dan 30 jaar (management)teams met:

Gerelateerde artikelen aan Frank